Stationär Speldator - Ej Klar

Obs: Denna text är ännu ej klar!

Om du lirar PC-spel är det också vanligt att byta grafikkort. Det här är mycket enklare på en speldator. Det är inte ens säkert att du kan göra det på en speldator.

På tal om grafikkort har du mycket större möjligheter om du köper på en speldator. Priset är billigare och prestandan mycket högre. kan satsa på SLI- eller CrossFire-lösningar där man installerar två parallella grafikkort för – teoretiskt sett – dubbelt så bra prestanda.

Snabba grafikkort är i dagsläget rätt stora. Det krävs effektiva kylflänsar och bra fläktar. För att få ner allt detta till en storlek som passar i en speldator, måste man naturligtvis tumma en hel del på prestandan.

Tillbringar du massa tid framför en speldator behöver du tänka på ergonomin, om du inte vill skada nacke och rygg. En grundregel är att skärmens överkant ska befinna sig i samma höjd som dina ögon. Det gör den inte om du har en speldator som står placerad normalt på ett bord.

Vidare är musplattan på en speldator en ergonomisk katastrof. Det här kommer du dock lätt ifrån genom att köpa en vanlig extern mus till en gaming dator, så det är egentligen inget problem när det gäller en speldator.

En speldator som på senare tid blivit ganska vanlig är en så kallad speldator. Det är en gaming dator som byggs i samma chassi som skärmen.

Syftet med detta är enbart designmässigt. Jämfört med en speldator, är en gaming dator mycket häftigare. Den tar inte upp lika mycket utrymme, eftersom det bara är en skärm samt mus och tangentbord, och du har inte samma problem med kablar, då det bara är en strömkabel.

Fördelen med att köpa en speldator istället för en gaming dator, är i första hand att du får en större skärm och därmed bättre ergonomi. Jobbar du exempelvis mycket med digitalfoton och video, vill du antagligen undvika en speldator med 15-tumsskärm då det är ganska kämpigt att jobba med Photoshop på så liten yta.

Nackdelen med en gaming dator är att du på många sätt har samma problem som med en speldator. Skulle något problem uppstå behöver du lämna ifrån dig en speldator. Det är inte lika enkelt att uppgradera datorkomponenter som i en speldator, och du kan inte bygga ut den på samma sätt. Företaget har inte alls lika mycket plats tillgodo, vilket gör att datorkomponenterna kostar mer pengar.

Till stor del handlar ditt val om prestandan på en gaming dator. Spelar det ingen roll hur en speldator ser ut, och om du kan leva med kablarna, så gör du rätt i att köpa en speldator.

Men om det är av stor betydelse att en speldator tar lite utrymme och ser häftig ut, ska du ta en titt på en speldator alternativt en gaming dator. Tillbringar du väldigt mycket tid framför en gaming dator skulle jag rekommendera att du köper en speldator beroende på ergonomin.

Denna sida uppdaterades senast: 2016-03-27

Hem