Stationär Speldator - Under Bearbetning

OBS: Denna text är under bearbetning

Majoriteten väljer idag att köpa en speldator och det är klart fördelarna är många. Möjligheten att kunna ta med gaming datorn överallt är så klart en av de viktigaste. Men om du inte tänker ta med speldatorn utan ha den på samma plats hela tiden finns det många skäl till varför du bör överväga att ändå köpa en gaming dator.

Det viktigaste skälet till varför man köper en speldator trots att man tänker ha den på samma plats utan att ta med den någonstans, är antagligen de estetiska. En gaming dator tar liten plats och är ganska häftig. Det är inte en massa sladdar och det är enklare att hålla rent från damm.

Men det finns nackdelar med en speldator som gör att du bör överväga att ändå köpa en sådan, när det är dags att köpa en ny. Här kommer en lista över fördelar med en gaming dator jämfört med en speldator.

En gaming dator behöver inte förlita sig på dyrare och mindre datorkomponenter avsedda för en speldator. Dessutom finns det självklart mycket mer plats i en gaming dator för mer prylar. Därför får du mycket bättre prestanda om du spenderar pengarna på en speldator istället för en gaming dator.

Det här gäller i första hand om du letar efter en speldator. Ska du ha en gaming dator som är tillräckligt snabb för att klara av nyare och avancerade spel, kommer du att få hosta upp ganska rejält med pengar.

Något som flera av oss förr eller senare lyckas med, är att spilla ut vatten eller kaffe – eller ännu värre; läsk – över tangentbordet. Om du har en speldator drabbas en hel gaming dator eftersom alla datorkomponenter sitter under tangentbordet. Har du istället en speldator är tangentbordet fristående. Det är bara att rycka ut sladden, slänga tangentbordet och köpa ett nytt för någon hundralapp.

En gaming dator däremot kan få ordentliga problem. I värsta fall kortsluter en hel speldator och allt går sönder. Men även om datorkomponenterna klarar sig kan du behöva byta själva tangentbordet, och det är inget man gärna gör själv. Resultatet är att du behöver lämna in en gaming dator på reparation, vilket dels tar tid och dels kostar en hel del pengar.

Detsamma gäller alla andra datorkomponenter. Går skärmen sönder? Samma sak. Internminnet, hårddisken, grafikkortet, processorn… Visst går en hel del att byta ut i en speldator (såvida du inte har en gaming dator eller liknande, för då är det struligt).

Efter att ha använt en speldator i några år kommer den utan tvekan att börja kännas seg. Lättare uppgraderingar som att köpa mer internminne, är inte så komplicerat om du har en gaming dator. Då har du antagligen lediga portar för minneskretsar.

Även en speldator har tillgängliga minneskortsplatser, men dessa är generellt upptagna av det befintliga internminnet. Ska du uppgradera behöver du därför byta ut de befintliga korten med nya, medan du i en gaming dator istället kan komplettera dem och därmed behålla ditt existerande minne.

Denna sida uppdaterades senast 2016-03-27

Hem